Leeftijd
Alpaca's kunnen tussen de 15 en de 25 jaar oud worden.

Geslacht
Als men het bij de alpaca's heeft over mannetjes, spreekt men ook wel van macho of hengst.
Vrouwtjes worden hembra's of merries genoemd. Jongen heten cria of veulen.

Gewicht
Alpaca's wegen tussen de 50 en 70 kg; pas geboren cria's wegen veelal tussen de 5 en 9 kg.

Grootte
De schofthoogte van een alpaca ligt tussen de 80 en 100 cm.

Voeding
Alpaca's eten graag gras en hooi en kunnen bijgevoerd worden met speciale alpacabrok om te voorzien de benodigde vitaminen en mineralen. Alpaca's moeten altijd kunnen beschikken over vers hooi en water, ook als ze het hele jaar door in de wei staan.

Verzorging
Alpaca's kunnen prima buiten overwinteren, maar ze moeten wel de mogelijkheid krijgen om ergens te kunnen schuilen. Het is noodzakelijk om alpaca's regelmatig te ontwormen en om ze de benodigde inentingen te geven om de kudde in goede conditie te houden. Het is aan te raden om huacaya's jaarlijks te scheren en suri's om het andere jaar. Omdat alpaca's hier niet meer in de rotsen lopen, dienen de nagels regelmatig geknipt te worden en moeten soms de tanden worden bijgeslepen.

Draagtijd
De dracht van een alpaca duurt gemiddeld zo'n 11,5 maanden (345 dagen).

Cria
Jonge alpaca's worden veelal tussen 8.00u en 14.00u geboren, vaak op een zonnige dag, omdat een alpacamoeder haar tong niet ver kan uitsteken om het jong droog te likken. Het cria is dus aangewezen op de zon om goed te kunnen drogen. Tegenwoordig zijn er ook alpacajackets te koop, voor te vroeg geboren cria's of cria's die onverhoeds toch op een koude, natte dag geboren worden.