Rural Alianza Wiracocha

Wessex Rural Alianza Wirachocha

(bron: www.alpacacompany.co.uk en www.alpaca-ranch.nl)

Wessex Rural Alianza Wirachocha is een legende onder de Peruaanse alpaca-fokkers, niet alleen vanwege zijn showresultaten, maar zeker ook vanwege de verbluffend goede kwaliteit van zijn wol, ook op latere leeftijd! Ook zijn afstammelingen vertonen veel van zijn goede kwaliteiten in wol, houding/presentatie en lichaamsbouw. Wij zijn trots dat zijn dochter Phi Phi en zijn kleinzoon Don Cuzco tot onze kudde mogen behoren!

Wessex Rural Alianza Wiracocha

"Wiracocha werd destijds in Peru geïntroduceerd aan een team van experts dat als doel had de beste alpaca's te selecteren uit werelds grootste kudde voor een import in Engeland. Het team bestond uit 4 personen komende uit verschillende delen van de wereld, elk met zijn/haar eigen expertise, maar allen met zeer veel ervaring en kennis van alpaca's en vaardigheden in de selectie. Eén van hen was verantwoordelijk voor de fotografie en op een gegeven moment moest hij terug naar zijn cameratas om lenzen te verwisselen terwijl de andere teamleden nogmaals met hun handen in de wol grepen van de vele dieren die nog geselecteerd moesten worden. Terwijl hij zijn lens verwisselde genoot hij van de spectaculaire vergezichten op 4500 meter hoogte van de alti-plano. In de verte zag hij een eenzame veedrijver vanaf de gebergte naar beneden komen met één enkele alpaca aan zijn hand. Hij keek nogmaals, want zelfs op deze grote afstand kon hij zien dat er iets bijzonders was met de alpaca. Hij leek niet gewoon te lopen als de andere alpaca's maar in plaats daarvan paradeerde hij alsof hij de showring in liep en iedereen wilde laten weten dat hij de beste was. Dit een aantal minuten in ogenschouw te hebben genomen, en de veedrijver steeds dichterbij gekomen, riep de fotograaf de andere teamleden erbij. Iedereen stopte met de selectie om getuige te zijn van de aankomst van het stel. Het was overduidelijk dat er iets zeer speciaals de selectieruimte binnen kwam.

De veedrijver kwam de ruimte binnen waar zo'n 50 jonge hengsten stonden. Iedereen staarde naar de verschijning inclusief de jonge hengsten. Maar al gauw wenden de jonge hengsten hun ogen af en weken terug op het moment dat de aangekomen hengst een agressieve houding aannam tegenover de rest. Alle jonge hengsten zochten een plekje waar ze niet de ruimte onttrokken aan El Macho.

El Macho gaf lichaamssignalen die zelfs een mens kan herkennen, dit was zijn ruimte! De eigenaren introduceerden El Macho als Wiracocha. Eén van de teamleden, een dierenarts gespecialiseerd in kameelachtigen, keek naar het dier en zei dat ze dit dier al jaren kende. Wiracocha was zeer bekend in het gehele alti-plano. Zij herinnerde zich de overwinning van Grand Champion in 's werelds grootste alpacashow in Arequipa meerdere jaren terug. 'He', vertelde ze de rest van het team 'is a legend in the industry'. Het team besloot deze legendarische hengst eens nader te inspecteren op zijn vacht en andere kwaliteiten. Op dat moment was Wiracocha reeds 13 jaar maar zijn wolkwaliteiten waren dezelfde als die van een uitstekende jonge hengst. Des te langer ze het dier bekeken, des te duidelijker werden zijn kwaliteiten, deze vacht zal zeer speciaal zijn voor een alpaca van drie jaar oud, laat staan voor één van 13 jaar. Fijn, enorme dichtheid en bundeling. Deze vacht heeft een enorme vezellengte en is uniform in alle karakter eigenschappen. Maar boven alles, El Macho presenteerde zich als geen ander. Op een leeftijd van 18 jaar heeft zijn 17e vacht (juni 2008) nog steeds een micron van 24, SD van 4,8, een CV van 19,8 en een comfort factor van 90%. Wiracocha bracht kenmerken naar Europa die ongekend waren. Zijn nageslacht laat tekenen zien van zijn sterke genetische eigenschappen. Ze presenteren zich goed en met hun wolkwaliteiten en lichaamsbouw zijn het potentiële showwinnaars."